Er zijn geregeld vragen omtrent de voor- en nadelen van palmolie, de problemen rond de palmolie productie en het effect van palmolie op milieu en gezondheid. In dit artikel beantwoorden we een aantal van deze veelgestelde vragen. Daarbij belichten we het belangrijke verschil tussen palmolie en duurzame palmolie.
Je kunt ook dit filmpje bekijken van ‘Alles op Tafel’ (KRO-NCRV) waarin een NGO en een wetenschapper vertellen over of palmolie wel zo slecht is voor de wereld.
Kunnen we ontbossing door palmolie stoppen?
Palmolie draagt 2,3% bij aan de wereldwijde ontbossing (Europese Commissie). Gelukkig gebruiken we in Nederland bijna alleen duurzaam geproduceerde palmolie (84,5%) waarvoor niet is ontbost. Elders in de wereld, bijvoorbeeld in China en India, is er helaas nog niet zoveel aandacht voor duurzaamheid. In Europa is wetgeving in de maak die duurzame productie verplicht stelt. Daarmee zijn we een voorloper in de wereld en bewijzen we dat ontbossing voor palmolie niet nodig is.
Zijn palmolievrije producten een oplossing?
Nee, steeds meer NGO’s (bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad), wetenschappers, bedrijven en beleidsmakers zijn ervan overtuigd dat het boycotten van palmolie geen oplossing is voor de problemen. Als je palmolie boycot:
- Kopen bedrijven hier in Europa minder palmolie, waardoor de motivatie om duurzame palmolie te produceren afneemt en palmolieproducenten op zoek gaan naar klanten die niet geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.
- Kopen bedrijven alternatieve vetten of oliën, waarvoor mogelijk meer land nodig is om dezelfde opbrengst te krijgen en er meer ontbossing en verlies van biodiversiteit optreedt.
Is palmolie slecht voor het milieu?
Voor duurzame palmolie wordt niet ontbost en ontbossing zorgt voor extra CO2 in de atmosfeer. Dus niet ontbossen is belangrijk. De komende wetgeving in Europa zorgt ervoor dat er geen palmolie meer gebruikt mag worden waarvoor ontbost is. Ook wordt wel gezegd dat palmolie een monocultuur is en daardoor slecht voor de biodiversiteit. We weten dat de alternatieven voor palmolie nog slechter zijn, omdat deze meer grond nodig hebben om dezelfde opbrengst te hebben. Als we dus palmolie vervangen door een andere olie, is er meer land nodig voor productie van dezelfde hoeveelheid. Zo kan het vervangen van palmolie door alternatieven tot nog meer ontbossing leiden.
Wat is het probleem van palmolie, wat is er niet goed?
Zolang je (producten met) duurzame palmolie koopt, zijn er geen problemen rond palmolie. Voor duurzame palmolie is bijvoorbeeld geen regenwoud gekapt. Bovendien levert duurzame palmolie boeren een eerlijke prijs op, creëert het banen en kunnen de kinderen van de boeren naar school.
Niet-duurzame geproduceerde palmolie kan daarentegen wel een negatieve invloed hebben op het milieu. Zo is het mogelijk dat niet duurzaam geproduceerde palmolie een bedreiging vormt voor tropische bossen en daarmee voor de dieren die er wonen. Investeren in duurzame palmolie is dan ook essentieel om de negatieve impact op de natuur tegen te gaan.
Is palmolie slecht voor je gezondheid?
Palmolie bevat een gelijk aandeel verzadigde en onverzadigde vetzuren. Van deze vetzuren is ongeveer 40% enkelvoudig onverzadigd oliezuur, 10% meervoudig onverzadigd linolzuur, 44% verzadigd palmitinezuur en 5% verzadigd stearinezuur. Deze verhouding verzadigde en onverzadigde vetzuren geven producten waarin palmolie zit specifieke eigenschappen, zoals het mondgevoel, luchtigheid, glans, stevigheid enzovoorts. Palmolie wordt om die redenen gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen. We consumeren geen palmolie als zodanig. De hoeveelheid palmolie die als ingrediënt in een voedingsmiddel wordt gebruikt, is relatief klein en houdt geen verband met enig gezondheidsrisico. Een gezond voedingspatroon bestaat uit een gebalanceerde hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten, waarvan maximaal 10 energieprocent verzadigd vet.