Certificering

 

De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) is de belangrijkste standaard voor duurzame palmolie. RSPO is een multi-stakeholder platform van bedrijven, kleine boeren en maatschappelijke organisaties zoals het Wereld Natuurfonds, Oxfam Novib en Solidaridad. Samen zetten zij zich in voor de verduurzaming van de palmolieketen.

Binnen de sector zijn er verschillende standaarden, maar RSPO wordt onder andere door IUCN als de beste optie gezien. De DASPO beschouwt palmolie als duurzaam wanneer deze voldoet aan de ‘Principes en Criteria’ van de RSPO of equivalent daarvan.

Voorwaarden

  • De palmolie is geteeld volgens de RSPO Principles and CriteriaDit zijn eisen en standaarden voor de productie van duurzame palmolie op de plantages.
  • De palmolie is verhandeld volgens de Supply Chain Certification. Dit is een schema met eisen en verplichtingen voor een transparante en traceerbare keten voor duurzame palmolie. Zonder deze certificering kan een bedrijf haar producten niet als RSPO-gecertificeerd verkopen.

Supply Chain Certificering

Voor bedrijven die duurzame palmolie verwerken is de Supply Chain Certificering van belang. Er zijn verschillende certificeringsorganisaties die een audit voor RSPO Supply Chain Certificering kunnen uitvoeren. Deze organisaties zijn allemaal geaccrediteerd door Assurance Services Interaction (ASI)