Handelssystemen

 

De handelssystemen zijn onder te verdelen in drie verschillende fysieke stromen en een certificatenstroom met ieder een eigen claim. Hoe meer fysieke duurzame palmolie je inkoopt, hoe sterker de duurzaamheidsclaim.

Bij fysieke duurzame palmolie zijn alle partijen uit de palmolieketen betrokken. Door de hele keten wordt gewaarborgd dat er duurzame palmolie in de keten wordt verhandeld:

Certificatenstroom: RSPO credits

Eindgebruikers kunnen een certificaat kopen voor een bepaalde hoeveelheid palmolie die duurzaam wordt geproduceerd. Hiermee garandeert een bedrijf dat ergens ter wereld een hoeveelheid duurzame palmolie wordt geproduceerd die gelijk is aan de hoeveelheid certificaten die wordt ingekocht.

Deze certificaten worden verkocht door RSPO-gecertificeerde plantages waarop duurzame palmolie wordt verbouwd. Eenmaal gekocht en ‘geclaimd’ (het ‘vastzetten’ van gekochte certificaten) dekken deze ‘Book & Claim’ certificaten een gelijk aantal ton (1 certificaat is 1 ton duurzame palmolie) niet-duurzame fysieke palmolie gebruikt door een bedrijf af. Voor de niet-duurzame fysieke palmolie die in het product zit, wordt ergens anders op de wereld duurzame palmolie in een product verwerkt.