Hoe kun je producten met gecertificeerde duurzame palmolie vinden?

In Nederland is 89% van de palmolie in producten die je in de supermarkt vindt al duurzaam. In andere landen is dat soms anders en dan is het handig dat je weet waar je op moet letten. In dit artikel lees je er meer over.

Wereld Natuur Fonds
Palmolie zit in veel producten die we dagelijks gebruiken. Palmolie is te vinden in naar schatting 50% van de consumptiegoederen, van voeding tot cosmetica. En weet je dat palmolie duurzaam en verantwoord kan worden geproduceerd?
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) gelooft dat we een verschil kunnen maken door te kiezen voor producten met duurzame palmolie. Gecertificeerde duurzame palmolie (CSPO) wordt geproduceerd op een manier die niet schadelijk is voor het milieu of de natuur en die lokale gemeenschappen ondersteunt.
WNF: “Dus de volgende keer dat je boodschappen doet, zoek dan naar het RSPO-keurmerk op producten of op websites van producenten en/of supermarkten, bekijk de ‘Palm Oil Buyers Scorecard (POBS)’ om te weten hoe je favoriete merken ervoor staan en kies ervoor om bedrijven te steunen die zich inzetten voor de inkoop van duurzame palmolie. Door te kiezen voor producten die gemaakt zijn met gecertificeerde duurzame palmolie, steun je de overgang van de palmolie industrie naar meer verantwoorde en duurzame praktijken. Doe mee aan onze inspanningen om onze planeet en haar biodiversiteit te beschermen. Samen kunnen we een duurzamere toekomst creëren.”

Dierentuin Chester
Naast de ‘Palm Oil Buyers Scorecard’ van het Wereld Natuur Fonds is er ook veel informatie over duurzame palmolie te vinden op de website van de dierentuin in Chester (VK).
In een TedX Talk van mei 2023 bespreekt Simon Dowell, Directeur wetenschap van Dierentuin Chester, de rol van moderne dierentuinen in het omkeren van de huidige biodiversiteitscrisis en hoe dierentuinen hun stem kunnen gebruiken om politieke oplossingen te beïnvloeden. Hij promoot het gebruik van de ’PalmOil Scan App‘ om producten met duurzame palmolie te vinden. Helaas is deze app niet in Nederland te gebruiken.

Bekijk de Tedx Talk.