Gevolgen oorlog in Oekraïne

Advies: kies duurzame palmolie als een van de vervangers van zonnebloemolie

Zoetermeer 2 mei 2022 – De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen. Uiteraard met name voor de mensen in Oekraïne. We leven als DASPO dan ook mee met de slachtoffers van dit wrede conflict. Tegelijkertijd zien we dat deze oorlog ook gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van zonnebloemolie. De import uit Oekraïne, de grootste exporteur van zonnebloemolie, is bijna volledig stilgevallen. Zonnebloemolie is een veelgebruikt ingrediënt in de voedingsmiddelenindustrie.

Door dit tekort zien voedingsmiddelenproducenten zich genoodzaakt om op zoek te gaan naar alternatieven. Palmolie is een van de mogelijke vervangende plantaardige oliën. Wij adviseren bedrijven, die vanwege de crisis de overstap naar palmolie moeten maken, om voor duurzaam gecertificeerde palmolie te kiezen. Bedrijven kunnen praktische informatie over de inkoop van duurzame palmolie vinden op de website van DASPO:

 

Ook de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) biedt ondersteuning aan zowel leden als niet-leden van de RSPO in het kader van de oorlog in Oekraïne.

Over DASPO: 

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO) is de eerste alliantie voor duurzame palmolie en diende als voorbeeld voor andere allianties in Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. DASPO stimuleert de productie en het gebruik van duurzame palmolie en zet zich in voor een duurzame palmolieketen. Om dit doel te realiseren committeren de leden van de DASPO zich aan:

  • Het behoud van de ambitie voor 100 procent duurzame palmolie verwerkt in Nederland voor de Nederlandse markt.
  • Het stimuleren van haar leden om (producten met) fysiek duurzame palmolie, palmpitolie, afgeleide fracties en derivaten RSPO (Identity Preserved, Segregated en Mass Balance) of -equivalent te verwerken dan wel in te kopen voor de Nederlandse markt.
  • Het pleiten voor en het stimuleren van een verbetering van certificeringsschema’s voor duurzame palmolie zoals RSPO of equivalent, in lijn met relevante ontwikkelingen.