Pokok-Ed – een spel om de toekomst van de palmolierevolutie in kaart te brengen
‘Breng de toekomst van de palmolierevolutie in kaart’.
Met zo’n veelbelovende slogan kon de ‘Sustainable Palm Oil Choice, SPOC’ het niet laten om meer te weten te komen over Pokok-Ed, een educatief spel dat de palmolieketen simuleert in landen als Indonesië, Maleisië en Kameroen. We vroegen oprichter en ontwikkelaar Maanit Goel om uit te leggen waarom hij dit online spel heeft ontwikkeld.
Maanit Goel, waarom heb je dit spel ontwikkeld?
Vanaf groep zeven, heb ik een passie voor het probleem van ontbossing, maar tot voor kort wist ik niet wat ik nog meer kon doen behalve palmolie boycotten waar ik maar kon. Bij verder onderzoek kwam ik er echter achter dat het probleem ongelooflijk complex is – zo is het boycotten van alle palmolie niet eens een passende oplossing. We moeten juist producenten van duurzame palmolie aanmoedigen om meer te produceren terwijl we niet-duurzame producenten uit de markt moeten drukken. Om een complex probleem vanuit de consumentenkant van de markt aan te pakken, is snelle, effectieve en goede voorlichting nodig.
De beste doelgroep om informatie te verspreiden zijn scholieren. En wat is een betere manier om scholieren te onderwijzen over een complex onderwerp dan door middel van een videogame, die snel kan worden opgeschaald, voortdurend kan worden bijgewerkt en gratis kan worden verstrekt?
Hoe reageren kleine palmolieboeren op het spel?
Tot nu toe heb ik nog geen kleine boerenbedrijven kunnen raadplegen over het spel, maar mijn inspanningen gaan door! Omdat het spel online wordt gehost, kan ik de spelmechanismen snel bijwerken om de dagelijkse realiteit van kleine palmolieboeren beter weer te geven naarmate ik meer informatie ontvang. Om dit spel echt een weerspiegeling te laten zijn van scenario’s uit de echte wereld, heb ik eerst de bordspellen van ETH Zürich geraadpleegd die in het kader van het OPAL-project zijn ontwikkeld. Dit gaf mij inspiratie. De mensen die deze spellen hebben ontwikkeld, hebben wel rechtstreeks gecommuniceerd met kleine boerenbedrijven. Op die manier hoop ik die input van kleine palmolieboeren indirect door te laten werken in dit spel.
Ik besloot om elke ronde (een seizoen) op te splitsen in een voorbereidingsfase, een oogstfase en een verkoopfase, en binnen elke fase wilde ik de spelers acties laten doen die kleine palmolieboeren ook daadwerkelijk doen. In de voorbereidingsfase richtte ik me specifiek op acties waarbij de speler afwegingen moest maken tussen duurzaamheid, ethiek en inkomsten, zoals ontbossing, het inhuren van arbeiders en het inzetten van kinderarbeid. In de oogst- en verkoopfase heb ik de speler meer zeggenschap gegeven bij het bepalen van het aantal vrachtwagens en de verkoopprijs, om meer willekeur in het systeem te brengen en tegelijkertijd de impact van zakelijke beslissingen op het succes van de speler weer te geven. Hierdoor krijgt de speler het gevoel dat hij een bedrijf runt, terwijl hij een computerspel speelt, en moeten spelers niet alleen duurzaamheidsstrategieën, maar ook bedrijfsstrategieën ontwikkelen om te slagen in het spel.
Dr. Frierson van de Universiteit van Washington (UW) was erg behulpzaam met het geven van advies vanuit zijn ervaring in het ontwikkelen van op het milieu gerichte videogames met een groep die hij leidt aan de UW, genaamd EarthGames. Ik kon zijn input gebruiken om het spel boeiend en leuk en tegelijkertijd leerzaam te houden.
Denk je dat het spel nuttig is voor jongeren uit consumerende landen?
Ja! Het spel is ontwikkeld voor consumenten. Spelers kruipen in de huid van kleine palmolieboeren, maar het doel is om consumenten te leren over de mensen aan de andere kant van de keten. Door het spel te spelen leer je hoe ontbossing en kinderarbeid uit noodzaak kunnen ontstaan en waarom bijvoorbeeld het beëindigen van ontbossing op de plantage niet genoeg is (omdat naburige plantages zullen blijven uitbreiden en een concurrentievoordeel zullen krijgen). Door deze situaties na te spelen, helpt het spel met het benadrukken van het belang van certificering en het vergroten van de vraag naar duurzame palmolie, omdat het duidelijk zal worden dat zolang er geen onderscheid in duurzaamheid wordt gemaakt in de vraag van consumenten, er geen manier is voor kleine boerenbedrijven om het ontbossingsprobleem op te lossen. Er zal immers altijd een plantage zijn die een concurrentievoordeel wil behalen door niet-duurzame palmolie te produceren tegen lagere kosten.
Dit is een vertaling van een blog van Michel Riemersma, van de Sustainable Palm Oil Choice.