De transformatie van de industrie

 

Europese bedrijven en consumenten spelen een cruciale rol bij het creëren van een markt voor duurzame palmolie.  Want hoe groter de vraag naar verantwoorde palmolie, hoe meer de boeren, het bedrijfsleven en overheden werk zullen maken van verduurzaming.

De EU-lidstaten gebruiken samen slechts 10,7% (2020) van alle palmolie die in de wereld wordt geproduceerd. Toch is de EU de belangrijkste markt voor RSPO-gecertificeerde palmolie. Ongeveer 90% van de palmolie die zij importeert voldoet aan de RPSO-certifcering:

Bron: IDH & EPOA

Veel Europese landen kennen dan ook nationale initiatieven waarmee zij zich actief inzetten voor de inkoop van 100% ontbossingsvrije en duurzame palmolie. In Nederland is de DASPO daar een voorbeeld van. En niet zonder succes: inmiddels is 90% van de palmolie in Nederland ook duurzaam.

Ondanks de successen die er lokaal worden bereikt, ook buiten Europa zal de vraag naar duurzame palmolie toe moeten nemen. Dit blijft met name in de grootste consumerende landen wereldwijd, China en India, een grote uitdaging. De RSPO heeft daarom haar eerste stappen gezet om duurzame consumptie in deze Aziatische landen te stimulere

Bron: IUCN

 

Meer lezen over het belang van duurzame palmolie?