De consument als onmisbare schakel

 

Consumenten spelen een cruciale rol bij het creëren van een markt voor duurzame palmolie.  Want hoe groter de vraag naar verantwoorde palmolie, hoe meer de boeren, het bedrijfsleven en overheden werk zullen maken van verduurzaming.

De EU-lidstaten gebruiken samen slechts 10,8% (2019) van alle palmolie die in de wereld wordt geproduceerd. Toch is de EU de belangrijkste markt voor RSPO-gecertificeerde palmolie. Ongeveer 86% van de palmolie die zij importeert heeft namelijk een RSPO-duurzaamheidscertificaat.

Photo: EPOA/IDH

 

Veel Europese landen kennen dan ook nationale initiatieven waarmee zij zich actief inzetten voor de inkoop van 100% ontbossingsvrije en duurzame palmolie. In Nederland is de DASPO daar een voorbeeld van. En niet zonder succes: inmiddels is 89% van de palmolie in Nederland duurzaam.

“De Nederlandse consument kan door het kopen van producten met betere palmolie bijdragen aan een betere wereld.”

Heske Vreeburg (Directeur Europa Solidaridad)

Ondanks de successen die er lokaal worden bereikt, ook buiten Europa zal de vraag naar duurzame palmolie toe moeten nemen. Dit blijft met name in de twee meest consumerende landen wereldwijd, China en India, een grote uitdaging. De RSPO heeft daarom haar eerste stappen gezet om duurzame consumptie in deze Aziatische landen te stimuleren.

Photo: IUCN